Spørgsmål fra læser

Hvad er et af de største problemer – ernæringsfagligt – for de mennesker som har Aspergers syndrom?

Det er et spørgsmål der er svært at svare på, da mange problemer opleves som rigtig store for den enkelte, så uden at negligere folks meninger om, hvad der er de største ernæringsfaglige problemer vil jeg her give mit bud.

Spiseforstyrrelser
Spiseforstyrrelser er meget alvorlige og kan ende med at være livstruende, derfor er det, efter min mening, et af de største ernæringsfaglige problemer i forbindelse med autisme.
Spiseforstyrrelser er altid meget vanskelige og kan ende med at fylde alt i ens liv. Det er min erfaring, at spiseforstyrrelsen udspringer af autismen, at spiseforstyrrelsen er en måde at opnå en form for kontrol i en verden fuld af kaos. Spiseforstyrrelsen giver nogle leveregler og dermed noget struktur. Spiseforstyrrelsen kan også bruges (ubevidst) som en forklaring på, hvorfor der er andre områder i livet, som den enkelte ikke magter.

Ensformige spisevaner
Det er min erfaring, at rigtig mange mennesker med autisme spiser meget ensformigt. Det kan, efter min mening, også gå hen og blive et meget stort problem, og være grundlag for rigtig mange frustrationer især hos forældre til mindre børn.
Når man spiser meget ensformigt får kroppen ikke dækket sit behov for vitaminer og mineraler og andre vigtige næringsstoffer.

Et argument kan være, at så kan man supplere med vitaminpiller og kosttilskud, som også er nødvendigt i mange tilfælde. Man skal dog passe på med at vitaminpillerne og kosttilskuddet ikke bliver en sovepude for at undgå at arbejde med at udvide spisevanerne, for vitaminpiller og kosttilskud er ikke lige så godt som den ægte vare.
Som eksempel indeholder frugt og grøntsager fx mere end 5000 forskellige stoffer, som i princippet kan betyde noget for sundheden. Man ved ikke hvilke bestemte stoffer, der er ansvarlige for den sunde effekt. Den sunde effekt kommer sandsynligvis fra kombinationen af de mange vitaminer og mineraler.

Ud over sundhedsperspektivitet er der også andre ting, hvor det er uhensigtsmæssigt at spise ensidigt. Der vil komme familiemiddage og arrangementer, hvor man vil skille sig ekstraordinært ud og måske fremkalde en opmærksomhed, man ikke ønsker. Eller man vil måske endda ende med at fravælge arrangementer, som man egentlig havde lyst til at deltage i, men det fravælges, fordi der i arrangementet indgår spisning.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s