Prioritering af sund mad

Alle mennesker har efter min mening ret til at kunne leve et sundt liv, derfor bør alle bosteder og institutioner prioritere sund mad.
Det behøver ikke være svært og ressourcekrævende at servere sund mad.
Men hvordan gør man det let?

Det kan fx gøres ved, at man på det enkelte bosted eller i den enkelte institution laver en madplan, hvor retterne går igen fx 2 gange på en måned.
Når maden tilberedes, laves der dobbelt så meget mad, som der er brug for. Den ene halvdel spises samme aften, mens den anden halvdel fryses ned. Næste gang retten er på menuen (14 dage efter), skal retten bare tøs op og varmes. Der kan evt. suppleres med tilbehør, som måske ikke var frosset ned pga. manglende egenethed. Ud over den tidsmæssige fordel er der yderligere en fordel ved at lade retterne gå igen med et passende interval, nemlig at personalet bliver vant til at lave retterne, hvorved tingene glider lettere. (Det er især en fordel de steder, hvor man ikke har køkkenpersonale).
I madplanerne kan man endvidere sørge for at tage højde for retternes tilberedningstid.

Mange mennesker med autisme og/eller ADHD vil endda sætte pris på genkendelige retter.

Men en madplan er jo ikke lig med sund mad, så hvordan sikrer man, at maden bliver sund?

Det kan man gøre ved at man på bostederne og i institutionerne efterlever Sundhedsstyrelsens officielle kostråd. Med de officielle kostråd indarbejdet i madplanen, får beboerne mulighed for at spise en sund og varieret mad, som vil dække kroppens behov for næringsstoffer og holde blodsukkeret stabilt hen over dagen.
Fordelene ved et stabilt blodsukker gælder alle mennesker.
Fordelene er bl.a. bedre koncentrationsevne, højere energiniveau, bedre søvn og roligere adfærd.
Disse områder er ofte områder, hvor mennesker med autisme og/eller ADHD er udfordret, hvilket også er en god begrundelse for at servere sund mad på bosteder og i institutionerne.

Der ligger efter min mening, et ansvar på landets bosteder og institutioner, som indebærer, at der serveres sund mad.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s