Træt og usund – Træt af at være usund

Louise SwartzJeg hedder Louise, og jeg er 34 år gammel.

Jeg har diagnosen Aspergers syndrom, som jeg fik som 21 årig i 2003. Alle med AS er ikke ens, men der er mange ligesom mig, som har problemer med manglende energi og overskud, og dette er ofte gældende for os, som er blevet sentdiagnosticeret, fordi det betyder, at vi har været på overarbejde hele vores liv.

Ikke ligesom de andre

Vi har måske godt lagt mærke til, at vi ikke altid var ligesom de andre omkring os. At vi ikke altid forstod, hvad de mente, og at vi aldrig rigtig følte, at vi egentlig hørte til, men vi har været nødt til at leve de liv, som der var forventet af os, som der er forventet af alle almindelige mennesker. Man skal have et fuldtidsjob, helst også en familie, og man skal samtidig have styr på det hele.

Sådan fungerer det bare ikke for mig. Det betyder ikke, at jeg ikke kender aspergere, der lever de liv, men det betyder, at jeg kender langt flere, der ikke kan leve på de samme præmisser som andre, fordi vi er fuldstændigt udmattede.

Manglende energi og overskud

For mig går min manglende energi og overskud ud over alt. Det betyder, at det er svært for mig at lægge planer fremad, fordi jeg ved aldrig, om jeg har energien til det. Folk spørger mig altid, om jeg er træt. Og ja, det er jeg. Jeg er altid træt. Jeg er træt om morgenen, når jeg står op, og jeg er træt, når jeg går i seng om aftenen. Jeg er altid træt. Alle folk ved, hvad det vil sige, at være træt. Det kan alle forholde sig til, men de kan ofte ikke sætte sig ind i, hvad det vil sige altid at være træt. Deres holdning er altid, at jeg bare er doven, og at jeg lige bør tage mig sammen.

Jeg er blevet bedt om at skrive nogle blogindlæg om autisme og sundhed, og da jeg blev spurgt om det, sagde jeg med det samme, at jeg nok ikke var den rette til opgaven, da jeg ikke er sund, selvom jeg gerne vil være det. Jeg forklarede, at det var p.g.a mit energiunderskud, at jeg følte, at det var svært at leve et sundt liv.

Men måske kan jeg forklare lidt om, hvorfor at det kan være svært, og at vi ikke bare er dovne mennesker, som godt kan det hele, men bare vælger at lade være.

Min oplevelse

Jeg oplever ting anderledes end neurotypiske gør. For dem er det helt normalt at gå på arbejde, handle ind, gøre rent, lave mad, gå i bad osv. For mig der fylder tingene bare meget mere, end det gør for dem, bl.a fordi jeg oplever så stærke sanseindtryk, så for mig føles det som en hel arbejdsdag at have været i Netto og handle ind, eller at køre i en bus fyldt med mennesker. Jeg bliver drænet for alt energi, og jeg skal jo stadig fungere, når jeg kommer hjem, fordi jeg skal jo også have noget at spise.

Når man så er fuldstændig drænet for energi, så er det ofte svært at leve et sundt liv, fordi det tager ofte længere tid end hurtig mad. For mig er hurtig mad ofte usund mad, – noget der hurtig kan optøes i mikrobølgeovnen.

Sund mad tager længere tid at lave, føler jeg, og det er ofte problemet.

Interesseret i at høre mere?

Hvis I er interesserede i at høre mere om, hvordan det er at være asperger, udmattet, og kampen om at blive sund, så tænker jeg, at jeg måske kunne skrive nogle blogs om disse emner:

  • Hvorfor er det så svært at ændre i rutiner, når man har AS?
  • Fitnesscentre og larm. Et evigt dilemma.
  • Hvordan udskifter man dårlige vaner med gode vaner?
  • Trøstespisning.
  • Mad og sanseforstyrrelser.
  • Motion der giver mening.
  • Og måske andre ting?

 

Håber at I er interesserede i at høre mere, og husk at I også kan læse mere om mig på disse sider:

www.autistiskraadgivning.dk

www.facebook.com/autistiskraadgivning

 

 


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s