Respons på artikel, hvor der anbefales gluten- og kaseinfri diæt til mennesker med autisme

Nedenstående er min respons til redaktøren på en artikel, som har været trykt i et kost-fagblad. Redaktørens svar tilbage til mig var “det er jo helt i orden ikke at være enig i synspunkterne”…..

Da jeg ikke synes, det er i orden at et kost-fagblad ikke holder sig til evidensbaseret viden, har jeg valgt at offentliggøre mine holdninger her på bloggen.

Jeg har dog ikke lyst til at hænge nogen ud, så derfor er der ingen navne nævnt og heller ikke link til artiklen.

 

Kære redaktør

Jeg har læst jeres artikel ”Kostændringer kan give færre symptomer ved autisme”.

Det undrer mig, at man i et kost-fagblad ikke er kildekritisk i sine artikler (i forhold til diætistens udtalelser). Jeg arbejder til daglig med kostvejledning vedrørende mennesker med autismespektrumforstyrrelser.

Uddannelsesmæssigt har jeg en professionsbachelor i ernæring og sundhed og arbejder derfor ud fra Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

xxxx bygger sin vejledning ud fra erfaringer frem for evidens, hvilket efter min mening er meget problematisk, set i lyset af, at hun præsenteres som klinisk diætist.

Uddrag fra artiklen: men xxxxxs holdning er klar: Manglende evidens skal ikke resultere i manglende handling. 

Når vi så vender fokus mod de mennesker, det handler om – nemlig mennesker med autismespektrumforstyrrelser, så er det efter min mening et meget tyndt grundlag, at anbefale en gluten- og kaseinfri diæt til på baggrund af en undersøgelse, som kun har vist en meget lille fremgang (i forhold til ADHD symptomer) for gruppen 7-9 år, men ellers ikke har vist positive forbedringer i de andre aldersgrupper.

Når man anbefaler en gluten- og kaseinfri diæt til en gruppe mennesker, som for manges tilfælde i forvejen er meget udfordret på spisningen, så indskrænker man dermed de mulige madvarer, som kan spises.

Rigtig mange mennesker med autismespektrumforstyrrelser har ensidige spisevaner og med de nye restriktioner (hvis der indføres en gluten- og kaseinfri diæt) kan spisevanerne ende op med at blive endnu mere ensidige.

Derudover er det en stor opgave at spise gluten- og kaseinfrit. Det kræver store ressourcer for den enkelte eller for forældrene til et barn med autismespektrumforstyrrelser. Ressourcer som allerede er knappe for de fleste mennesker med autismespektrumforstyrrelser/forældre til et barn med autismespektrumforstyrrelser.

At indføre en gluten- og kaseinfri diæt på så spinkelt et grundlag, som den omtalte undersøgelse, er ikke hensigtsmæssig. I stedet bør man holde sig til Sundhedsstyrelsens anbefalinger og vejlede ud fra dem.

Hele familien kan endvidere leve efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger, og dermed bliver der heller ikke lagt yderligere pres på mennesker med autismespektrumforstyrrelser/forældre til børn med autismespektrumforstyrrelser.

Det var lige nogle af mine tanker, som jeg håber, du vil tage med dig. Foruden det jeg har nævnt, er der også nogle sociale og økonomiske overvejelser man bør foretage sig, før man går ud og anbefaler en omfattende diæt, og da forældre til et barn med autismespektrumforstyrrelse, som oftest, er meget presset på ressourcer (økonomiske, personlige, sociale) skal man, efter min mening, have et meget stærkere grundlag, før man anbefaler andre diæter end anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen, som jo bygger på evidens.

God dag.

De bedste hilsner fra

Berith Reinholt Høstrup


1 thoughts on “Respons på artikel, hvor der anbefales gluten- og kaseinfri diæt til mennesker med autisme

Skriv en kommentar