Mennesker med autismespektrumforstyrrelser har brug for forudsigelighed, og den forudsigelighed skabes gennem struktur og visualisering.
Det er vigtigt at ALLE støtter op om strukturen og holder den. Den faste struktur giver forudsigelighed og ro for det enkelte barn/voksen med autisme.
At opbygge en struktur omkring det enkelte barn/voksen med autisme fx i form af aktivitetsskemaer/dags- og ugeskemaer har den fordel at strukturen kan følge med det enkelte barn/voksen. I modsat fald hvor strukturen er bundet op på bestemte personer fx forældre og enkelte fagpersoner. Når barnet/den voksne skal videre i livet, fx når han/hun skal flytte eller, hvis barnets/den voksnes fagpersoner har fri eller skifter job, så har barnet/den voksne stadig sin vante struktur at holde fast i – og det skaber tryghed.
Mad og spisning
Det er min erfaring at strukturen, når det gælder måltiderne på diverse botilbud og lignende, ikke er helt så tydelig, som personalet først antager. Det viser sig ofte, at der er mange uskrevne regler for, hvordan måltiderne forløber.
De uskrevne regler skal skrives ned og/eller visualiseres, og dermed eksisterer de uskrevne regler ikke mere. Det er vigtigt at have et skarpt øje på, om alt er synligt og tydeligt – vel at mærke ikke for personalets skyld, men for barnets/den voksne med autismes skyld.
Kursus
Torsdag den 23. marts 2017 holder jeg kurset “Gør kål på ensidige spisevaner”, hvor vi bla. kommer ind på rammerne omkring måltiderne. Du kan læse mere om kurset her